Toelichting

Op dit deel van de site kunt u diverse vragenlijsten vinden, het is handig om het volgende even te lezen om te weten welke je kiest.

De eerste vragenlijst is een zelf samengestelde vragenlijst die gericht is op mogelijke constatering voor een zo breed mogelijk vlak. Op de 47... vragen kan er telkens ja / nee / soms geantwoord worden. Alle bevestigende antwoorden elk met 1 punt scoren, waar soms op geantwoord is elk een 1/2 punt geven en dit totaal bijelkaar optellen. Dus de maximale score is 47.... en vanaf .... punten is er sprake van een gevoeligheid, dan hangt het ervan af welke vragen bevestigd beantwoord zijn om verder een indicatie te hebben wat voor diagnose erbij zou kunnen passen. Onderaan de vragenlijst staat een link voor nadere informatie.

De tweede vragenlijst is zoals Elaine Aron die heeft samengesteld, is een prima lijst maar omdat die voor mijn idee uitgebreider had gekund staat die als 2e keus.

En de laatste vragenlijst is ook van Elaine Aron, gespecifiek voor kinderen tot ongeveer 12 jaar.

Vragenlijsten

* VRAGENLIJST 1 - De vragen zijn over het algemeen gezien gesteld en gaan over de afgelopen 5/10 jaar:

1) Zijn je ouders gescheiden of hebben ze een tijd gescheiden geleefd ? 2) Heb je een levendige/grote fantasie ? 3) Kan je jezelf makkelijk in andere personen inleven ? 4) Ben je over het algemeen best druk ? 5) Kan je je ontzettend storen aan een irritant/hard geluid of fel licht ? 6) Voel je je onbegrepen door de buiten wereld ? 7) Voel je jezelf wel eens niet (net of je iemand anders bent) ? 8) Vind je labels in je kleren vervelend ? 9) Ga je regelmatig over je eigen grenzen ? 10) Heeft 1 van je ouders hetzelfde als jij of in een andere vorm denk je ? 11) Neem je voldoende tijd en rust voor jezelf om (echt) bij te kunnen komen ? 12) Willen je stemmingen nogal eens wisselen ? 13) Heb je wel eens een burn-out of depressie gehad ? 14) Kan je op een slecht bed/matras goed slapen ? 15) Was de communicatie vroeger thuis goed ? 16) Heb je een groot inlevingsvermogen ? 17) Worstel je met (grote) levensvragen of de normen en waarden in de maatschappij ?

* VRAGENLIJST 3:

1) Heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes op zijn/haar huid. 2) Houdt over het algemeen niet van grote verrassingen. 3) Leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge straf. 4) Lijkt gedachten te kunnen lezen. 5) Gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd. 6) Ruikt elk vreemd geurtje. 7) Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor. 8) Lijkt zeer intuitief. 9) Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag. 10) Heeft moeite met grote veranderingen. 11) Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden. 12) Stelt veel vragen. 13) Is een perfectionist. 14) Heeft oog voor het verdriet van anderen. 15) Houdt meer van rustige spelletjes. 16) Stelt diepzinnige, beschouwende vragen. 17) Is zeer gevoelig voor pijn. 18) Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving. 19) Heeft oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.). 20) Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen. 21) Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn. 22) Beleeft de dingen intensief. 23) Schrikt snel

(c) Elaine Aron

...

Waar op te letten

  • Maak bewuste keuzes (drukke omgevingen en stress situaties vermijden).
  • Optijd je grenzen aan geven (voordat over de toeren aan het raken is).
  • Regelmatig een break pakken om alle input te kunnen "verwerken" en even afstand van alles om je heen te nemen.
  • Kan geneigd zijn om andermans problemen, die ook van zichzelf te maken.
  • Luister naar je eigen gevoel, vertrouw op je intuiti en handel ernaar.
  • Bepaalde afstand houden met de maatschappij en je zelf zijn.