NLP, RET, VERS, Schema Therapie en Mindfulness

In dit stukje van de site gaan we wat dieper in op het stukje bewustwording. Omdat je het in een aantal onderscheidingen kunt verdelen, zullen ze allemaal worden uitgelegd. Of ze alle 5 van toepassing zijn op jou, is volkomen afhankelijk hoe bewust je al bent (van jezelf). En om het niet al te ingewikkeld te maken zal ik het proberen zo helder mogelijk te houden

NLP

NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren), RET (Rationeel Emotieve Training of Rationele Effectieve Training), VERS (Vaardigheden Emotie Regulatie Schema), Schema Therapie en Mindfulness zijn 5 verschillende manieren van bewust worden. En toch hebben ze wel een hoop met elkaar te maken.

Onderaan deze pagina (rechts) staan een aantal links met uitgebreidere uitleg van elk onderdeel afzonderlijk en zal het volgende stuk in een concreet samenvattende beschrijving. Ze klinken namelijk een stuk complexer dan het is, maar als je er over nadenkt zijn ze nog best logisch.

Waar het in grote lijnen op neerkomt is dat je in het hier en nu blijft (niet te ver in de toekomst en ook niet blijven hangen in het verleden), binnen alle redelijkheid denken/beredeneren/handelen, de situaties enigzins kunnen relativeren en stil staan bij jezelf. Nou klinkt het een stuk simpeler en dat is het met een aantal handvaten opzich ook wel.

Hiernaast heb ik een aantal valkuilen opgesomd en mocht er nou een valkuil van je er tussen zitten, is de eerste stap eigenlijk al gezet. De stap naar het bewuster worden met beide benen op de grond. De volgende stap is dieper op de gedachte in gaan en het uitwerken tot een zo compleet mogelijk inzicht te komen. Wees daar zo eerlijk mogelijk bij, het is namelijk een confrontatie met jezelf. En dat is lang niet altijd even prettig, want op de feiten gedrukt worden die tegen je eigen (jarenlange) gedachte ingaat is best pijnlijk. Of dat je gedachte werd geleid door fictie, niet gebaseed op feiten. Geen man overboord, even alle zeilen bij zetten ! Want op deze pagina vindt u een stap voor stap uitgewerkt plan van aanpak, het enige wat je hoeft te doen is de gedachte te toetsen.

Checklist

  • Is er sprake van uitvergroting of juist minimalisering van de gedachte ?
  • Verwacht je een ramp te gebeuren of denk je met een negatieve blik ?
  • Trek je geen voorbarige conclusie(s) op 1 gebeurtenis of voorbarige conclusie(s) die niet gechecked zijn ?
  • Zijn je gedachtes een feit of worden ze beinvloed door je emoties ?
  • Is je gedachte niet erg zwart of wit ?
  • Is het een gedachte die je andere oplegt, omdat je die lat voor jezelf (zo hoog) hebt neergelegd ?
  • Kan het zijn dat je door een eerdere ervaring, gelijk deze gedachte(s) hebt ?
  • Is het mogelijk dat je de gedachte(s) te persoonlijk neemt ?
  • Schuif je de schuld niet op een ander af, terwijl je er eigenlijk zelf blaam aan hebt ?
  • Mag je van jezelf wel eens fouten maken of vind jezelf van niet ?
  • Wil je niet iets teveel controle over alles of de dingen moeilijk laten gebeuren ?
  • Dan is er nog 1 ding waar je rekening mee moet houden; problemen ontstaan vooral door de manier waarop we aan kijken tegen de gebeurtenissen die ons overkomen. Met andere woorden wat er ook gebeurd bepaalt niet hoe je je voelt, wel hoe je tegen de gebeurtenis aankijkt. Iets waar je van overtuigt bent, hoeft nog niet perse een feit te zijn.